Etli Mantı Tarifi

Etli Mantı Tarifi

Etli mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Yöresel olarak yapımı ve adı biraz farklılık gösterse de, yemeğin ana malzemeleri hiç değişmiyor. İç malzemesi olarak et, kıyma, patates, peynir, ıspanak gibi malzemelerden hazırlanmış harçlar kullanılabiliyor. Hazırlanan hamuru ve üzerine koyulan yoğurtlu harç ve tereyağlı, kırmızı biberli sosla sadece ana yemek olarak tüketilebiliyor.

Mantının en zor tarafı hamurunun hazırlanması ve mantıların yapılmasıdır. Hamurun kıvamının yakalanması gerekiyor. Hamur ne çok yumuşak, ne de çok sert olmalıdır. Kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Uzun bir hazırlığı olan mantının yapımına bizde erken başlayalım. Malum yemek zamanına kadar etli mantıyı yetiştirmemiz gerekir.

Etli mantı tarifi için gerekli olan malzemeler

Hamuru için

  • 4 su bardağı elenmiş un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı su

İç harcı için

  • 250 gram kıyma
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Bir kaç dal maydanoz
  • Karabiber ve arzu edilirse kırmızı pul biber

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 diş sarımsak
  • 4 su bardağı yoğurt
  • Arzuya göre kuru nane, kırmızı toz biber, karabiber, salça

Etli mantı tarifi yapımı

Bir yoğurma kabının içine elenmiş unu koyalım.

Unun ortasını havuz gibi açalım. İçine yumurtayı kıralım. Tuzu ve suyu koyarak yoğurmaya başlayalım. Yaptığınız hamur kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Yoğurduğunuz hamurun dinlenmesi için, üzerini bir bezle örterek uygun bir yere kaldırın. Üstünü örtmeyi ihmal etmemeniz gerekir, çünkü hamurunuz kuruyabilir. Hamur dinlenirken bizde mantının iç harcını hazırlayalım. Önce soğanları küçük küpler şeklinde doğrayalım. Çok küçük doğramayı beceremezseniz, kuru soğanı rendeleyebilirsiniz. İçine maydanozun saplarını ayıklayarak kıyalım. Tuzunu ve baharatlarını karıştıralım. Harcın içine 2-3 yemek kaşığı su ilave edelim. Bunu hamurlara kolay sürülmesi için yapıyoruz. Şimdi dinlenmiş olan hamuru 3 ya da 4 parçaya ayıralım. Her birini oklava yardımıyla açalım. Hamurların kalınlığı bildiğimiz yufkalardan biraz kalın olmalıdır. Daha sonra hamurları kare parçalara bölelim. Parçalar istediğiniz büyüklükte olabilir. Ama genellikle 2 cm uzunluğunda uygundur. Hamurlar ne kadar küçük olursa, yerken o kadar güzel olacaktır. Kare hamur parçalarının ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. Her parçayı ister karşılıklı kenarlarını katlayarak üçgen biçiminde, ister dört köşesinden birleştirerek, klasik mantı şeklinde katlayın. Hamurları katlama işinde fazla oyalanmayın. Çünkü hamurlar havayla temas halinde olduğundan kuruyabilir. Buda kapanmasına engel olur. Tüm hamurları bu şekilde kapadıktan sonra, tencerenin içinde kaynattığınız suyun içinde haşlayacaksınız. Suya biraz tuz atmayı unutmayın. Mantıları gruplar halinde haşlayın. Suda 4-5 dakika haşlanmaları yeterli olacaktır. Zaten pişen hamurlar suyun üzerine çıkar. Pişirdiğiniz mantıları bir servis tabağına alın. Bir kasenin içinde sarımsakları döverek, yoğurt ve tuzla karıştırarak sosunu hazırlayın. Tavanın içinde tereyağını kızdırarak, içine arzunuza göre tuz, salça, kırmızı toz biber, nane gibi baharatlar ilave edin. Mantıların üzerine önce yoğurtlu sosu dökün. Bunun üstüne tereyağlı sosu gezdirin. Artık etli mantınız konuklarınıza servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Etli Mantı Tarifi Yorumları

şifre Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Etli Mantı Tarifi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Etli Ekmek
Etli Ekmek
Etli ekmek, kuzu eti, domates, soğan ve biberle hazırlanan lezzetli bir tariftir. Konya ve Sivas yörelerine ait olan bu tarifin içindeki etin elde hazırlanması gerekiyor. Ancak biz evlerde bunu kolay yapamayacağımızdan hazır kıymayla hazırlayacağız. ...
Etli Pide
Etli Pide
Etli pide, iç malzemesi olarak kuşbaşı etin kullanıldığı lezzetli bir pide çeşididir. Genellikle dışarıda yediğiniz bu pideyi, sizde evde yapmayı deneyebilirsiniz. Hem siz, hem de konuklarınız için güzel bir seçenek olacaktır. Et ve hamurun birbiriyl...
Etli Sebze Yemekleri
Etli Sebze Yemekleri
Etli sebze yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde ve farklı malzemelerle pişirilmektedir. Sebzelerin içinde bulunan vitaminlerin, minerallerin ve zengin lif kaynaklarının, ette bulunan protein ile birlikte vücuda alınmasının sayısız faydası bulu...
Etli Pilav
Etli Pilav
Etli pilav, yemeklere eşlik eden güzel bir pilav tarifidir. İçeriğinde bulunan bol miktarda karbonhidrat sayesinde, vücudun enerji kaynağı olan, yaşlanmayı geciktiren pirinç, sağlığa sayısız faydalar sunuyor. Tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmez bir b...
Etli Çorba
Etli Çorba
Etli çorba, çorba çeşitleri arasında oldukça doyurucu bir tariftir. Çorba tarifleri günün her öğününde tercih edilmektedir. Sebzeli, tavuklu, sakatat malzemeli ve çok değişik besinlerden oluşan çorba çeşitlerinin yanında, etli yapılan çorbaların yeri...
Etli Bulgur Pilavı
Etli Bulgur Pilavı
Etli bulgur pilavı, mutfağımızın lezzetli bir pilav türüdür. Severek tüketilen bulgur pilavı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sindirim sisteminin rahatlatılmasına, kanserden korunmamıza yardımı olmasına ve kan şekerini yükseltmemesine kadar s...
Etli Patates Yemeği
Etli Patates Yemeği
Etli patates yemeği, hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Kış aylarının sevilen bir yemeği olsa da, yaz aylarında da rahatlıkla pişirebilirsiniz. Patates tüketimine özellikle kış aylarında önem verirseniz, ihtiyacınız olan C vitamininin çoğunu...
Etli Sarma
Etli Sarma
Etli sarma, mutfağımızın en güzel yemekleri arasında yer almaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesinin keyifli olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bu yemeği ağzınızın tadıyla yemeği isterseniz, mutlaka sarma yaparken kullanacağınız yapraklar...
Etli Biber Dolması
Etli Biber Dolması
Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor. Yani zeytinyağlı dolma yaparken gibi pirincini fa...
Etli Lahana Sarması
Etli Lahana Sarması
Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsiniz. Bu faydalı sebze...
Etli Kuru Fasulye
Etli Kuru Fasulye
Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebildiği gibi, piyaz yapılarak yemeklerin yanında salata olara...
Etli Nohut
Etli Nohut
Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da , günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Bu nedenle sizleri uzun bir süre tok tutacaktır. Özellikle diyet yapanlar i...
Etli Bamya
Etli Bamya
Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylarında da tüketmek isterseniz, yaz aylarında buzdolabında dondurucuda saklayabilir...
Konya Etli Ekmek
Konya Etli Ekmek
Konya etli ekmek, Konya şehrimizle özdeşleşmiş olan geleneksel bir pide çeşididir. Bunu yerinde yerseniz gerçek lezzetini anlayabilirsiniz. Fakat evde yaptıklarınızda çok lezzetli olacaktır. Hazırlayacağınız etli ekmeğin lezzetli ...
Kastamonu Etli Ekmek
Kastamonu Etli Ekmek
Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dövülerek kıyma kıvamına getirilirmiş. Bu yüzden et ekmeği ismini aldığı düşünülme...
Etli Güveç
Etli Güveç
Etli güveç, lezzetine doyamayacağınız tariflerimizden biridir. Yemeğin güveçte pişirilmesi lezzetine katkıda bulunuyor. İçine koyulan sebzelerin çiğden hazırlanması yemeğin zahmetsizce pişirilmesine yardımcı oluyor. Bu yemeği hazı...
Fırında Etli Patlıcan
Fırında Etli Patlıcan
Fırında etli patlıcan, kuşbaşı etle hazırlanan lezzetli patlıcan yemekleri arasında yer alır. Yemeğinizi ister kuzu eti ile ister dana etiyle pişirebilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz kuzu etiyle pişirmenizdir. Bu şekilde daha lezz...
Fırında Etli Güveç Tarifi
Fırında Etli Güveç Tarifi
Fırında etli güveç tarifi, zevkle yiyeceğiniz, tadına doyamayacağınız güveç yemekleri arasındadır. Güveçte pişirilen yemekler ister ocağın üzerinde, ister fırında olsun en lezzetli yemeklerin yaratılmasını sağlar. Yemeğe tadına ve...
Etli Enginar
Etli Enginar
Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklaması bazı kişileri biraz düşündürebilir. Ancak enginarı son derece kolay bir şe...
Fırında Etli Patates
Fırında Etli Patates
Fırında etli patates, küçük büyük herkesin severek yediği lezzetli yemeklerimizden biridir. Mide gazlarından şikayet edenlere, ülser ve gastrit sorunu olanlara patates tüketmelerini tavsiye ederiz. Aynı zamanda karaciğer ve safra ...
Etli Yahni
Etli Yahni
Etli yahni, et yemeklerinin içinde oldukça beğenilen bir tariftir. Bu yemeğin en önemli noktası, yemeğin içindeki etlerin iyi pişmesidir. Biz yemekte kuzu etini kullanmayı tercih ettik. Siz arzu ederseniz, yemeğin içinde kuşbaşı d...
Etli Köfte Tarifi
Etli Köfte Tarifi
Etli köfte tarifi, küçük büyük herkesin sevdiği etli yemekler içindedir. Yalnız güzel bir köfte hazırlamak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Öncelikle etin güzel bir tarafından yapılan kıyma, soğan ve kızgın bir ateş...
Etli Yaprak Sarması
Etli Yaprak Sarması
Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan, ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağını...
Et Yemekleri
Et Yemekleri
Et yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde pişirilmektedir. Genellikle ana yemek olarak sunulan yemekler, özenle hazırlanmaktadır. Yöresel olarak insanların damak lezzetini taşıyan et yemekleri, dengeli beslenme açısından son ...
Etli Taze Fasulye
Etli Taze Fasulye
Etli taze fasulye, yaz mevsiminin sevilen yemekleri arasında yer alır. Bazıları zeytinyağlı taze fasulyeyi tercih etmiş olsalar da, etli pişirilen taze fasulyenin ayrı bir yeri vardır. Taze fasulyenin etle uyumu mükemmel oluyor. B...
Etli Pırasa Yemeği
Etli Pırasa Yemeği
Etli pırasa yemeği, kış aylarında değişiklik yapmak isteyenler için tavsiye edebileceğimiz güzel bir tariftir. Biliyorsunuz kış aylarında sebze tercihi biraz kısıtlı oluyor. Bir çok insanın pırasayı fazla sevmediğini düşünüyoruz. ...
Etli Patlıcan Yemeği
Etli Patlıcan Yemeği
Etli patlıcan yemeği, yaz aylarının en güzel yemek tariflerinden biridir. Patlıcan mutfaklarımızda çok farklı şekillerde pişirilmektedir. Hem yemeklerimizde, hem salata tariflerimizde ayrı bir yeri vardır. Zeytinyağlısından, etlis...
Etli Patlıcan Kebabı
Etli Patlıcan Kebabı
Etli patlıcan kebabı, her zaman ana yemek olarak yapılabilecek lezzetli patlıcan yemeklerinden biridir. Hazırlanması son derece kolay olan yemeğin fırında pişirilmesi, daha lezzetli olmasına neden oluyor. Biliyorsunuz patlıcan çok...
Etli Kabak Dolması
Etli Kabak Dolması
Etli kabak dolması, kabak sebzesi ile yapılan sevilen yemek türlerinden biridir. Kabak lif oranı yüksek, kolay sindirilebilen bir sebze olduğundan, herkese tavsiye edebiliriz. Vitaminler ve mineraller açısından zengin, kabızlığa i...
Etli Bezelye Yemeği
Etli Bezelye Yemeği
Etli bezelye yemeği, hem mevsimi olan yaz aylarında hem de kış döneminde rahatlıkla pişirebileceğiniz lezzetli bir tariftir. Kış aylarında derin dondurucuda saklanarak, yaz dönemi gibi taze olarak tüketilebilir. Lif içeriği yüksek...
Etli Kereviz Yemeği
Etli Kereviz Yemeği
Etli kereviz yemeği, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İştah açıcı bir sebze olan kereviz, mideyi güçlendiren, sindirime yardımcı, kanı temizleyen, cilde ve karaciğere iyi gelen özellikleriyle uzmanlar tarafından t...
Etli Çiğ Köfte Tarifi
Etli Çiğ Köfte Tarifi
Etli çiğ köfte tarifi, köftelik bulgur, çeşitli baharatlar, soğan ve kırmızı etle hazırlanan, çiğ olarak tüketilen, Urfa mutfağına ait bir yiyecektir. Buradan ülkemizin her köşesine yayılarak herkesin severek tükettiği besinler ar...

 

Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Etli Çorba
Etli Bulgur Pilavı
Etli Patates Yemeği
Etli Sarma
Etli Biber Dolması
Etli Lahana Sarması
Etli Kuru Fasulye
Etli Nohut
Etli Bamya
Konya Etli Ekmek
Kastamonu Etli Ekmek
Etli Güveç
Fırında Etli Patlıcan
Fırında Etli Güveç Tarifi
Etli Enginar
Fırında Etli Patates
Etli Yahni
Etli Köfte Tarifi
Etli Yaprak Sarması
Et Yemekleri
Etli Taze Fasulye
Etli Pırasa Yemeği
Etli Patlıcan Yemeği
Etli Patlıcan Kebabı
Etli Kabak Dolması
Popüler İçerik
Etli Bamya
Etli Bamya
Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylar...
Konya Etli Ekmek
Konya Etli Ekmek
Konya etli ekmek, Konya şehrimizle özdeşleşmiş olan geleneksel bir pide çeşididir. Bunu yerinde yerseniz gerçek lezzetini anlayabilirsiniz. Fakat evde...
Kastamonu Etli Ekmek
Kastamonu Etli Ekmek
Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dö...
Etli Güveç
Etli Güveç
Etli güveç, lezzetine doyamayacağınız tariflerimizden biridir. Yemeğin güveçte pişirilmesi lezzetine katkıda bulunuyor. İçine koyulan sebzelerin çiğde...
Fırında Etli Patlıcan
Fırında Etli Patlıcan
Fırında etli patlıcan, kuşbaşı etle hazırlanan lezzetli patlıcan yemekleri arasında yer alır. Yemeğinizi ister kuzu eti ile ister dana etiyle pişirebi...
Fırında Etli Güveç Tarifi
Fırında Etli Güveç Tarifi
Fırında etli güveç tarifi, zevkle yiyeceğiniz, tadına doyamayacağınız güveç yemekleri arasındadır. Güveçte pişirilen yemekler ister ocağın üzerinde, i...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları Sosyal Medya
Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Et Yemekleri Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik İlkeleri
Güvenlik İlkeleri
Et Yemekleri Forumları
Bizimle İletişime Geçin
Site Haritası
Sosyal Medya
Facebook
Twitter
Google+
Pinterest
Instagram
Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ağustos - 2018