Etli Sarma

Etli Sarma

Etli sarma, mutfağımızın en güzel yemekleri arasında yer almaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesinin keyifli olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bu yemeği ağzınızın tadıyla yemeği isterseniz, mutlaka sarma yaparken kullanacağınız yaprakların kart olmamasına ve ince olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse sultaniye üzüm yaprağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Etli sarma yapacağınız için, çok büyük yapraklar yerine orta boy olanları tercih edin. Zeytinyağlı sarmalarda büyük boy yaprak kullanabilirsiniz. Taze yaprak kullanacaksanız, daha keyifli bir sarma yiyeceğinizi söyleyebiliriz. Ama kış aylarında mecburen salamura yaprakları kullanmak zorunda kalacaksınız. Bu durumda sarmanızın tuzlu olmaması için, bir gece önceden yaprakları suyun içinde bekletmelisiniz. Böylece salamura yapılırken yapraklara konulan tuz arınmış olacak.

Etli sarma için gerekli olan malzemeler

  • 500 gram taze ya da salamura asma yaprağı
  • 350-400 gram dana kıyması
  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yeteri kadar tuz, karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • Arzu edilirse nane

Pişirmek için malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Etli sarma yapımı

Sarmamızı hazırlamaya önce yapraklarımızı hazırlamakla başlayalım. Salamura yaprak kullanıyorsanız, geceden suda bekletmeniz gerekiyor. Taze yapraklarda bunu yapmanız gerekmez. Yaprakları güzelce yıkayın. Tencerede kaynayan suyun içinde yaprakları 5-8 dakika kadar kaynatın. Daha sonra yaprakları bir süzgecin içine alın. Yaprakların suları süzülürken, bizde iç harcını hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları incecik yemeklik doğrayalım. İçine maydanoz ve dere otunu ayıklayarak, ince bir şekilde kıyalım. Domatesleri malzemenin içine rendeleyelim. Malzemenin içine domates salçasını, biber salçasını koyalım. Tuzu, karabiberi ve arzu edilirse biraz naneyi ilave edelim. Sarımsağı da incecik doğrayalım. İçine pirincimizi yıkayarak koyalım. Etli sarma sararken pirinci az koyuyoruz. Sarmaları yerken etin lezzetini hissetmeliyiz. Pirinci koyduktan sonra sızma zeytinyağını ve dana kıymamızı malzemelerle buluşturalım. Tüm malzemeyi iyice karıştıralım. İçine biraz su ilave edelim ki, sarma harımız kuru olmasın. Şimdi yaprakları önümüze alalım. Yaprakların saplarını keselim. Damarlı olan kısmı iç tarafa gelecek şekilde sarmaya başlayalım. Her yaprağın içine yaklaşık olarak 1,5 çay kaşığı iç harcımızdan koyalım. Sardığımız sarmalar tek lokmalık olacak şekilde sarılmalıdır. Öyle zeytinyağlı yaprak sarması sarar gibi ince uzun sarmayın. Uygun boydaki bir tencerenin içine sarmaları yerleştirelim. Sarma tencereniz fazla derin olmasın. Tüm yaprakları sarıp bitirdikten sonra, üzerine dökeceğimiz sosu hazırlayalım. Bir tavada sızma zeytin yağını kızdıralım. İçine domates ve biber salçasını koyalım. Hafif kavurduktan sonra, biraz sıcak su ilave edelim. Bunu yaprak sarmalarının üzerine dökelim. Suyun yaprakların üzerine kadar çıkmasına dikkat edin. En son olarak tencerenin ağzına uygun boyda bir tabağı üzerine kapatın. Bunu sarmaların pişerken dağılmaması için yapıyoruz. Şimdi tencereyi ateşin üzerine koyarak, kısık ateşte sarmamızı pişiriyoruz. Yemeğimiz piştikten sonra yanında sarımsaklı ya da normal yoğurtla birlikte konuklarımıza sıcak olarak servis edebiliriz.

Afiyet olsun.

Son Güncelleme : 30.11.2018 00:31:11

Etli Sarma Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Etli Sarma"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Etli Mantı Tarifi
Etli Mantı Tarifi
Etli mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Yöresel olarak yapımı ve adı biraz farklılık gösterse de, yemeğin ana malzemeleri hiç değişmiyor. İç malzemesi olarak et, kıyma, patates, peynir, ıspanak gibi malzemelerden hazırlan...
Etli Ekmek
Etli Ekmek
Etli ekmek, kuzu eti, domates, soğan ve biberle hazırlanan lezzetli bir tariftir. Konya ve Sivas yörelerine ait olan bu tarifin içindeki etin elde hazırlanması gerekiyor. Ancak biz evlerde bunu kolay yapamayacağımızdan hazır kıymayla hazırlayacağız. ...
Etli Pide
Etli Pide
Etli pide, iç malzemesi olarak kuşbaşı etin kullanıldığı lezzetli bir pide çeşididir. Genellikle dışarıda yediğiniz bu pideyi, sizde evde yapmayı deneyebilirsiniz. Hem siz, hem de konuklarınız için güzel bir seçenek olacaktır. Et ve hamurun birbiriyl...
Etli Sebze Yemekleri
Etli Sebze Yemekleri
Etli sebze yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde ve farklı malzemelerle pişirilmektedir. Sebzelerin içinde bulunan vitaminlerin, minerallerin ve zengin lif kaynaklarının, ette bulunan protein ile birlikte vücuda alınmasının sayısız faydası bulu...
Etli Pilav
Etli Pilav
Etli pilav, yemeklere eşlik eden güzel bir pilav tarifidir. İçeriğinde bulunan bol miktarda karbonhidrat sayesinde, vücudun enerji kaynağı olan, yaşlanmayı geciktiren pirinç, sağlığa sayısız faydalar sunuyor. Tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmez bir b...
Etli Çorba
Etli Çorba
Etli çorba, çorba çeşitleri arasında oldukça doyurucu bir tariftir. Çorba tarifleri günün her öğününde tercih edilmektedir. Sebzeli, tavuklu, sakatat malzemeli ve çok değişik besinlerden oluşan çorba çeşitlerinin yanında, etli yapılan çorbaların yeri...
Etli Bulgur Pilavı
Etli Bulgur Pilavı
Etli bulgur pilavı, mutfağımızın lezzetli bir pilav türüdür. Severek tüketilen bulgur pilavı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sindirim sisteminin rahatlatılmasına, kanserden korunmamıza yardımı olmasına ve kan şekerini yükseltmemesine kadar s...
Etli Patates Yemeği
Etli Patates Yemeği
Etli patates yemeği, hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Kış aylarının sevilen bir yemeği olsa da, yaz aylarında da rahatlıkla pişirebilirsiniz. Patates tüketimine özellikle kış aylarında önem verirseniz, ihtiyacınız olan C vitamininin çoğunu...
Etli Biber Dolması
Etli Biber Dolması
Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor. Yani zeytinyağlı dolma yaparken gibi pirincini fa...
Etli Lahana Sarması
Etli Lahana Sarması
Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsiniz. Bu faydalı sebze...
Etli Kuru Fasulye
Etli Kuru Fasulye
Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebildiği gibi, piyaz yapılarak yemeklerin yanında salata olara...
Etli Nohut
Etli Nohut
Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da , günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Bu nedenle sizleri uzun bir süre tok tutacaktır. Özellikle diyet yapanlar i...

 

Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Etli Çorba
Etli Bulgur Pilavı
Etli Patates Yemeği
Etli Sarma
Etli Biber Dolması
Etli Lahana Sarması
Etli Kuru Fasulye
Etli Nohut
Etli Bamya
Konya Etli Ekmek
Kastamonu Etli Ekmek
Etli Güveç
Fırında Etli Patlıcan
Fırında Etli Güveç Tarifi
Etli Enginar
Fırında Etli Patates
Etli Yahni
Etli Köfte Tarifi
Etli Yaprak Sarması
Et Yemekleri
Etli Taze Fasulye
Etli Pırasa Yemeği
Etli Patlıcan Yemeği
Etli Patlıcan Kebabı
Etli Kabak Dolması
Popüler İçerik
Etli Bamya
Etli Bamya
Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylar...
Konya Etli Ekmek
Konya Etli Ekmek
Konya etli ekmek, Konya şehrimizle özdeşleşmiş olan geleneksel bir pide çeşididir. Bunu yerinde yerseniz gerçek lezzetini anlayabilirsiniz. Fakat evde...
Kastamonu Etli Ekmek
Kastamonu Etli Ekmek
Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dö...
Etli Güveç
Etli Güveç
Etli güveç, lezzetine doyamayacağınız tariflerimizden biridir. Yemeğin güveçte pişirilmesi lezzetine katkıda bulunuyor. İçine koyulan sebzelerin çiğde...
Fırında Etli Patlıcan
Fırında Etli Patlıcan
Fırında etli patlıcan, kuşbaşı etle hazırlanan lezzetli patlıcan yemekleri arasında yer alır. Yemeğinizi ister kuzu eti ile ister dana etiyle pişirebi...
Fırında Etli Güveç Tarifi
Fırında Etli Güveç Tarifi
Fırında etli güveç tarifi, zevkle yiyeceğiniz, tadına doyamayacağınız güveç yemekleri arasındadır. Güveçte pişirilen yemekler ister ocağın üzerinde, i...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Aralık - 2018