Etli Yaprak Sarması



Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan, ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağınız taze yaprak, sizlere daha lezzetli gelebilir. Ancak kış aylarında salamura yaprakla yapacağınız etli sarmalarınızda lezzetli olacaktır. Sadece salamura olan yaprakların tuzunun gitmesi için, geceden suyun içinde bekletmenizi tavsiye ederiz. Yoksa pişirdiğinizde yemeğiniz çok tuzlu olacaktır. Alacağınız yaprakların sultaniye üzüm yaprağı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu yapraklar daha lezzetli ve daha ince yapıdadır. Zeytinyağlı sarma yaparken büyük boy yaprakları tercih ederken, etli yaprak sarması yaparken orta boy olanları ile fazla girintili çıkıntılı ve yırtık olmayanı tercih edelim. Çünkü bu sarmaları daha küçük boy saracağız. Sarmalar bir lokmada yenebilecek kadar olacak. Şimdi isterseniz, sarmaları hazırlamaya başlayalım.

Etli yaprak sarması için gerekli olan malzemeler

  • Yarım kg sultaniye yaprak
  • 350 gram dana kıyma
  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

Etli yaprak sarması yapımı

  • Önce yapraklarımızı hazırlamamız gerekir. Taze yaprak kullanıyorsak bunları yıkayarak sıcak suyun içinde 5-10 dakika haşlayalım. Salamura yaprak kullanıyorsak, yaprakları bir gece önceden suyun içinde bekletelim. Ertesi gün yıkayarak yine sıcak suda aynı şekilde haşlayalım.
    Etli Yaprak Sarması

    Daha sonra yaprakların suyunun süzülmesi için bir kevgire alalım.
  • Şimdi sarmamızın iç malzemelerini hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları ayıklayarak, ince bir şekilde doğrayalım.
  • Maydanoz ve dereotunun saplarını ayıklayarak, ince bir şekilde doğrayalım.
  • Doğradığımız malzemeleri derin bir kabın içine koyalım. Pirinci yıkayarak içine ilave edelim. Birer yemek kaşığı domates salçasını ve biber salçasını malzemelerin içine koyalım. Yaz mevsiminde sarmayı yapıyorsak, domates rendesi kullanabiliriz. Bu durumda 2-3 domates rendesi ve bir kaşık biber salçası kullanabiliriz.
  • İç malzemenin içine dana kıymamızı, tuzu ve karabiberi ilave edelim. Malzemeyi iyice karıştıralım. İçine sızma zeytinyağı ve biraz su ilave edelim. Etli yapılan yaprak sarmasının malzemesi çok kuru olmamalıdır. 
  • İç malzememizi hazırladıktan sonra, sarmaları yapmaya başlayabiliriz. Süzülen yaprakların saplarını kopararak, damarlı kısımları iç tarafa gelecek şekilde sarmaya başlayalım. Her yaprağın içine 1,5 çay kaşığı kadar iç malzemesi koyarak, sarmaları lokmalık büyüklükte saralım. Bunları bir tencerenin içine sıralayalım. Etli sarmaları fazla sıkı sarmamaya dikkat edin. Sarmalar pişerken sonra etin suyuyla birlikte daha güzel pişecektir.
  • Tüm yapraklar sarıldıktan sonra, bir tavada yağın içinde bir tatlı kaşığı domates salçası, tuz ve karabiber kızdırıp, içine sıcak su ilave edelim. Bunları tenceredeki sarmaların üzerine dökelim. Tencerenin ağzına uygun büyüklükte bir tabak kapatalım. Kısık ateşin üzerinde pişmeye bırakalım. Yaklaşık olarak yarım saatte etli yaprak sarması pişmiş olacaktır.
  • Sarmalardan servis tabağına alarak, yanında yoğurtla birlikte konuklarımıza ikram edebiliriz.
  • Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 31.03.2014 00:42:39





Etli Yaprak Sarması Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Etli Yaprak Sarması"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Etli Kabak Dolması

Etli kabak dolması, kabak sebzesi ile yapılan sevilen yemek türlerinden biridir. Kabak lif oranı yüksek, kolay sindirilebilen bir sebze olduğundan, herkese tavsiye edebiliriz. Vitaminler ve mineraller açısından zengin, kabızlığa i...

Etli Bamya

Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylarında da tüketmek isterseniz, yaz aylarında buzdolabında dondurucuda saklayabilir...

Etli Nohut

Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da , günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Bu nedenle sizleri uzun bir süre tok tutacaktır. Özelli...

Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebildiği gibi, piyaz yapılarak yemeklerin ...

Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan, ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağını...

Etli Lahana Sarması

Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsin...

Etli Enginar

Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklaması bazı kişileri biraz düşündürebilir. Ancak enginarı son derece kolay bir şe...

Etli Biber Dolması

Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor.  Yani zeytinyağlı dolma yapark...

Etli Mantar Sote

Etli mantar sote, sevdiklerinize pilavla birlikte ikram edilecek güzel bir yemek tarifidir. Ayrıca düşük kalorisi ve besleyici özellikleri ile sağlıklı beslenmenize katkıda bulunacaktır. İçeriğinde bulunan tansiyonun düşmesine ve ...

Etli Kereviz Yemeği

Etli kereviz yemeği, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İştah açıcı bir sebze olan kereviz, mideyi güçlendiren, sindirime yardımcı, kanı temizleyen, cilde ve karaciğere iyi gelen özellikleriyle uzmanlar tarafından t...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

et yemekleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Aralık - 2017