Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Etli Mantı Tarifi

Etli Mantı Tarifi

Etli mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Yöresel olarak yapımı ve adı biraz farklılık gösterse de yemeğin ana malzemeleri hiç değişmiyor. İç malzemesi olarak et, kıyma, patates, peynir, ıspanak gibi malzemelerden hazırlanmış harçlar kullanılabiliyor. Hazırlanan hamuru ve üzerine koyulan yoğurtlu harç ve tereyağlı, kırmızı biberli sosla sadece ana yemek olarak tüketilebiliyor. Mantının en zor tarafı hamurunun hazırlanması ve mantıların yapılmasıdır. Hamurun kıvamının yakalanması gerekiyor. Hamur ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Uzun bir hazırlığı olan mantının yapımına bizde erken başlayalım. Malum yemek zamanına kadar etli mantıyı yetiştirmemiz gerekir.

Etli mantı tarifi için gerekli olan malzemeler


Hamuru için

  • 4 su bardağı elenmiş un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı su

İç harcı için

  • 250 gram kıyma
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Birkaç dal maydanoz
  • Karabiber ve arzu edilirse kırmızı pul biber
Sosu için
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 diş sarımsak
  • 4 su bardağı yoğurt
  • Arzuya göre kuru nane, kırmızı toz biber, karabiber, salça
Etli mantı tarifi nasıl yapılır?

Bir yoğurma kabının içine elenmiş unu koyalım. Unun ortasını havuz gibi açalım. İçine yumurtayı kıralım. Tuzu ve suyu koyarak yoğurmaya başlayalım. Yaptığınız hamur kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Yoğurduğunuz hamurun dinlenmesi için, üzerini bir bezle örterek uygun bir yere kaldırın. Üstünü örtmeyi ihmal etmemeniz gerekir, çünkü hamurunuz kuruyabilir. Hamur dinlenirken bizde mantının iç harcını hazırlayalım. Önce soğanları küçük küpler şeklinde doğrayalım. Çok küçük doğramayı beceremezseniz, kuru soğanı rendeleyebilirsiniz. İçine maydanozun saplarını ayıklayarak kıyalım. Tuzunu ve baharatlarını karıştıralım. Harcın içine 2-3 yemek kaşığı su ilave edelim. Bunu hamurlara kolay sürülmesi için yapıyoruz. Şimdi dinlenmiş olan hamuru 3 ya da 4 parçaya ayıralım. Her birini oklava yardımıyla açalım. Hamurların kalınlığı bildiğimiz yufkalardan biraz kalın olmalıdır. Daha sonra hamurları kare parçalara bölelim. Parçalar istediğiniz büyüklükte olabilir. Ama genellikle 2 cm uzunluğunda uygundur. Hamurlar ne kadar küçük olursa, yerken o kadar güzel olacaktır. Kare hamur parçalarının ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. Her parçayı ister karşılıklı kenarlarını katlayarak üçgen biçiminde ister dört köşesinden birleştirerek, klasik mantı şeklinde katlayın. Hamurları katlama işinde fazla oyalanmayın. Çünkü hamurlar havayla temas halinde olduğundan kuruyabilir. Buda kapanmasına engel olur. Tüm hamurları bu şekilde kapadıktan sonra, tencerenin içinde kaynattığınız suyun içinde haşlayacaksınız. Suya biraz tuz atmayı unutmayın. Mantıları gruplar halinde haşlayın. Suda 4-5 dakika haşlanmaları yeterli olacaktır. Zaten pişen hamurlar suyun üzerine çıkar. Pişirdiğiniz mantıları bir servis tabağına alın. Bir kâsenin içinde sarımsakları döverek, yoğurt ve tuzla karıştırarak sosunu hazırlayın. Tavanın içinde tereyağını kızdırarak, içine arzunuza göre tuz, salça, kırmızı toz biber, nane gibi baharatlar ilave edin. Mantıların üzerine önce yoğurtlu sosu dökün. Bunun üstüne tereyağlı sosu gezdirin. Artık etli mantınız konuklarınıza servis edilebilir.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 00:38:35
Etli Mantı Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Etli Mantı Tarifi Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Etli Mantı Tarifi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Etli Ekmek
Etli Ekmek
Etli ekmek, kuzu eti, domates, soğan ve biberle hazırlanan lezzetli bir tariftir. Konya ve Sivas yörelerine ait olan bu tarifin içindeki etin elde hazırlanması gerekiyor. Ancak biz evlerde bunu kolay yapamayacağımızdan hazır kıymayla hazırlayacağız. ...
Etli Pide
Etli Pide
Etli pide, iç malzemesi olarak kuşbaşı etin kullanıldığı lezzetli bir pide çeşididir. Genellikle dışarıda yediğiniz bu pideyi, sizde evde yapmayı deneyebilirsiniz. Hem siz hem de konuklarınız için güzel bir seçenek olacaktır. Et ve hamurun birbiriyle...
Etli Sebze Yemekleri
Etli Sebze Yemekleri
Etli sebze yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde ve farklı malzemelerle pişirilmektedir. Sebzelerin içinde bulunan vitaminlerin, minerallerin ve zengin lif kaynaklarının, ette bulunan protein ile vücuda alınmasının sayısız faydası bulunmaktadır...
Etli Pilav
Etli Pilav
Etli pilav, yemeklere eşlik eden güzel bir pilav tarifidir. İçeriğinde bulunan bol miktarda karbonhidrat sayesinde, vücudun enerji kaynağı olan, yaşlanmayı geciktiren pirinç, sağlığa sayısız faydalar sunuyor. Tüm dünya mutfaklarının vazgeçilmez bir b...
Etli Çorba
Etli Çorba
Etli çorba, çorba çeşitleri arasında oldukça doyurucu bir tariftir. Çorba tarifleri günün her öğününde tercih edilmektedir. Sebzeli, tavuklu, sakatat malzemeli ve çok değişik besinlerden oluşan çorba çeşitlerinin yanında, etli yapılan çorbaların yeri...
Etli Bulgur Pilavı
Etli Bulgur Pilavı
Etli bulgur pilavı, mutfağımızın lezzetli bir pilav türüdür. Severek tüketilen bulgur pilavı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sindirim sisteminin rahatlatılmasına, kanserden korunmamıza yardımı olmasına ve kan şekerini yükseltmemesine kadar s...
Etli Patates Yemeği
Etli Patates Yemeği
Etli patates yemeği hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Kış aylarının sevilen bir yemeği olsa da yaz aylarında da rahatlıkla pişirebilirsiniz. Patates tüketimine özellikle kış aylarında önem verirseniz, ihtiyacınız olan C vitamininin çoğunu k...
Etli Sarma
Etli Sarma
Etli sarma, mutfağımızın en güzel yemekleri arasında yer almaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesinin keyifli olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bu yemeği ağzınızın tadıyla yemeği isterseniz, mutlaka sarma yaparken kullanacağınız yaprakları...
Etli Biber Dolması
Etli Biber Dolması
Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor. Yani zeytinyağlı dolma yaparken gibi pirincini faz...
Etli Lahana Sarması
Etli Lahana Sarması
Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsiniz. Bu faydalı sebzey...
Etli Kuru Fasulye
Etli Kuru Fasulye
Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebildiği gibi, piyaz yapılarak yemeklerin yanında salata olara...
Etli Nohut
Etli Nohut
Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Bu nedenle sizleri uzun bir süre tok tutacaktır. Özellikle diyet yapanlar içi...

 

Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Etli Çorba
Etli Bulgur Pilavı
Etli Patates Yemeği
Etli Sarma
Etli Biber Dolması
Etli Lahana Sarması
Etli Kuru Fasulye
Etli Nohut
Etli Bamya
Konya Etli Ekmek
Kastamonu Etli Ekmek
Etli Güveç
Fırında Etli Patlıcan
Fırında Etli Güveç Tarifi
Etli Enginar
Fırında Etli Patates
Etli Yahni
Etli Köfte Tarifi
Etli Yaprak Sarması
Et Yemekleri
Etli Taze Fasulye
Etli Pırasa Yemeği
Etli Patlıcan Yemeği
Etli Patlıcan Kebabı
Etli Kabak Dolması
Popüler İçerik
Etli Bamya
Etli Bamya
Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylar...
Konya Etli Ekmek
Konya Etli Ekmek
Konya etli ekmek, Konya şehrimizle özdeşleşmiş olan geleneksel bir pide çeşididir. Bunu yerinde yerseniz gerçek lezzetini anlayabilirsiniz. Fakat evde...
Kastamonu Etli Ekmek
Kastamonu Etli Ekmek
Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dö...
Etli Güveç
Etli Güveç
Etli güveç, lezzetine doyamayacağınız tariflerimizden biridir. Yemeğin güveçte pişirilmesi lezzetine katkıda bulunuyor. İçine koyulan sebzelerin çiğde...
Fırında Etli Patlıcan
Fırında Etli Patlıcan
Fırında etli patlıcan, kuşbaşı etle hazırlanan lezzetli patlıcan yemekleri arasında yer alır. Yemeğinizi ister kuzu eti ile ister dana etiyle pişirebi...
Fırında Etli Güveç Tarifi
Fırında Etli Güveç Tarifi
Fırında etli güveç tarifi, zevkle yiyeceğiniz, tadına doyamayacağınız güveç yemekleri arasındadır. Güveçte pişirilen yemekler ister ocağın üzerinde, i...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024