Etli Mantı Tarifi



Etli mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Yöresel olarak yapımı ve adı biraz farklılık gösterse de, yemeğin ana malzemeleri hiç değişmiyor. İç malzemesi olarak et, kıyma, patates, peynir, ıspanak gibi malzemelerden hazırlanmış harçlar kullanılabiliyor. Hazırlanan hamuru ve üzerine koyulan yoğurtlu harç ve tereyağlı, kırmızı biberli sosla sadece  ana yemek olarak tüketilebiliyor. Mantının en zor tarafı hamurunun hazırlanması ve mantıların yapılmasıdır. Hamurun kıvamının yakalanması gerekiyor. Hamur ne çok yumuşak, ne de çok sert olmalıdır. Kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Uzun bir hazırlığı olan mantının yapımına bizde erken başlayalım. Malum yemek zamanına kadar etli mantıyı yetiştirmemiz gerekir.

Etli mantı tarifi için gerekli olan malzemeler

Hamuru için

  • 4 su bardağı elenmiş un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı su

İç harcı için

  • 250 gram kıyma
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Bir kaç dal maydanoz
  • Karabiber ve arzu edilirse kırmızı pul biber

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 diş sarımsak
  • 4 su bardağı yoğurt
  • Arzuya göre kuru nane, kırmızı toz biber, karabiber, salça

Etli mantı tarifi yapımı

Bir yoğurma kabının içine elenmiş unu koyalım. Unun ortasını havuz gibi açalım. İçine yumurtayı kıralım. Tuzu ve suyu koyarak yoğurmaya başlayalım. Yaptığınız hamur kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Yoğurduğunuz hamurun dinlenmesi için, üzerini bir bezle örterek uygun bir yere kaldırın. Üstünü örtmeyi ihmal etmemeniz gerekir, çünkü  hamurunuz kuruyabilir

Etli Mantı Tarifi

Hamur dinlenirken bizde mantının iç harcını hazırlayalım. Önce soğanları küçük küpler şeklinde doğrayalım. Çok küçük doğramayı beceremezseniz, kuru soğanı rendeleyebilirsiniz. İçine maydanozun  saplarını ayıklayarak kıyalım. Tuzunu ve baharatlarını karıştıralım. Harcın içine 2-3 yemek kaşığı su ilave edelim. Bunu hamurlara kolay sürülmesi için yapıyoruz. Şimdi dinlenmiş olan hamuru 3 ya da 4 parçaya ayıralım. Her birini oklava yardımıyla açalım. Hamurların kalınlığı bildiğimiz yufkalardan biraz kalın olmalıdır. Daha sonra hamurları kare parçalara bölelim. Parçalar istediğiniz büyüklükte olabilir. Ama genellikle 2 cm uzunluğunda uygundur. Hamurlar ne kadar küçük olursa, yerken o kadar güzel olacaktır. Kare hamur parçalarının ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. Her parçayı ister karşılıklı kenarlarını katlayarak üçgen biçiminde, ister dört köşesinden birleştirerek, klasik mantı şeklinde katlayın. Hamurları katlama işinde fazla oyalanmayın. Çünkü hamurlar havayla temas halinde olduğundan kuruyabilir. Buda kapanmasına engel olur. Tüm hamurları bu şekilde kapadıktan sonra, tencerenin içinde kaynattığınız suyun içinde haşlayacaksınız. Suya biraz tuz atmayı unutmayın. Mantıları gruplar halinde haşlayın. Suda 4-5 dakika haşlanmaları yeterli olacaktır. Zaten pişen hamurlar suyun üzerine çıkar. Pişirdiğiniz mantıları bir servis tabağına alın. Bir kasenin içinde sarımsakları döverek, yoğurt ve tuzla karıştırarak sosunu hazırlayın. Tavanın içinde tereyağını kızdırarak, içine arzunuza göre tuz, salça, kırmızı toz biber, nane gibi baharatlar ilave edin. Mantıların üzerine önce yoğurtlu sosu dökün. Bunun üstüne tereyağlı sosu gezdirin. Artık etli mantınız konuklarınıza servis edilebilir.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 31.03.2014 00:38:38





Etli Mantı Tarifi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Etli Mantı Tarifi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Etli Kabak Dolması

Etli kabak dolması, kabak sebzesi ile yapılan sevilen yemek türlerinden biridir. Kabak lif oranı yüksek, kolay sindirilebilen bir sebze olduğundan, herkese tavsiye edebiliriz. Vitaminler ve mineraller açısından zengin, kabızlığa i...

Etli Bamya

Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylarında da tüketmek isterseniz, yaz aylarında buzdolabında dondurucuda saklayabilir...

Etli Nohut

Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da , günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Bu nedenle sizleri uzun bir süre tok tutacaktır. Özelli...

Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebildiği gibi, piyaz yapılarak yemeklerin ...

Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan, ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağını...

Etli Lahana Sarması

Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsin...

Etli Enginar

Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklaması bazı kişileri biraz düşündürebilir. Ancak enginarı son derece kolay bir şe...

Etli Biber Dolması

Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor.  Yani zeytinyağlı dolma yapark...

Etli Mantar Sote

Etli mantar sote, sevdiklerinize pilavla birlikte ikram edilecek güzel bir yemek tarifidir. Ayrıca düşük kalorisi ve besleyici özellikleri ile sağlıklı beslenmenize katkıda bulunacaktır. İçeriğinde bulunan tansiyonun düşmesine ve ...

Etli Kereviz Yemeği

Etli kereviz yemeği, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İştah açıcı bir sebze olan kereviz, mideyi güçlendiren, sindirime yardımcı, kanı temizleyen, cilde ve karaciğere iyi gelen özellikleriyle uzmanlar tarafından t...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

et yemekleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Aralık - 2017