Kastamonu Etli Ekmek



Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dövülerek kıyma kıvamına getirilirmiş. Bu yüzden et ekmeği ismini aldığı düşünülmektedir. Günümüzde et dövmekle kimse uğraşmadığından, hazır etle yapılmaktadır. Önceden evlerde bulunan altı külle kaplanmış ocaklarda, odun ateşiyle pişirilmiş. Pişen her etli ekmek soğumadan, daha üst üste konmadan yenirmiş. Şimdilerde bu evlerde teflon tavalarda ya da saçların üzerinde ocakta yapılmaktadır. Bizde bu yöresel tarifi birlikte yapmaya başlayalım.

Kastamonu etli ekmek için gerekli olan malzemeler

  • 1 kg un
  • 250 gram iki defa çekilmiş az yağlı kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet domates
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • Yeteri kadar tuz, kimyon ve karabiber
  • Arzu edilirse kırmızı pul biber
  • Etli ekmeklerin üzerine sürmek için tereyağı ya da sıvı yağ

Kastamonu etli ekmek yapımı

Etli ekmekleri hazırlamak için, derin bir hamur yoğurma kabına unu koyalım. İçine biraz tuz ve su ilave ederek, hamuru yoğurmaya başlayalım.

Kastamonu Etli Ekmek

İstediğimiz gibi kıvamda hamur elde ettikten sonra, hamurun üzerine nemli bir bez örterek bir kenarda dinlenmeye bırakalım. Bu sırada bizde iç malzemeyi hazırlamaya başlayalım. Bir kabın içine kıymayı koyalım. Kuru soğanı ayıklayarak rendeleyelim. Domatesi de aynı şekilde rendeleyelim. Maydanozun saplarını ayıklayarak ince bir şekilde kıyalım. Baharatlarımızı damak tadımıza göre ilave edelim. İçine yumurtayı kıralım. Bunu iç malzemenin hamura daha rahat sürülmesi için ilave ediyoruz. İç malzemesini iyi karıştırmalıyız. Kıymalı harç biraz sulu kıvamlı olmalıdır. Eğer suyunu çekerse, biraz sulandırmalıyız. Şimdi dinlenmiş olan hamurdan, yumurta kadar parçalar koparalım. Pişireceğimiz sacın ya da tavanın büyüklüğünde unlanmış tezgahın üstünde oklavayla açalım. Açtığımız hamurun yarısına kıymalı iç malzemesinden sürelim. Hamuru karşılıklı kenarlarının üzerine kapatalım. Ateşin üzerinde teflon tavamızı ya da sacımızı iyice ısıtalım. Etli ekmeği bunun üzerinde önlü arkalı ama yakmadan pişirelim. İki tarafı pişince tereyağı ya da sıvı yağı üzerine sürelim. Kastamonu etli ekmek piştikçe sevdiklerimize servis yapalım. Birikmesine izin vermeden sıcak olarak, yanında ayranla tüketelim.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 31.03.2014 00:40:43





Kastamonu Etli Ekmek Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Kastamonu Etli Ekmek"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Etli Kabak Dolması

Etli kabak dolması, kabak sebzesi ile yapılan sevilen yemek türlerinden biridir. Kabak lif oranı yüksek, kolay sindirilebilen bir sebze olduğundan, herkese tavsiye edebiliriz. Vitaminler ve mineraller açısından zengin, kabızlığa i...

Etli Bamya

Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylarında da tüketmek isterseniz, yaz aylarında buzdolabında dondurucuda saklayabilir...

Etli Nohut

Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da , günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Bu nedenle sizleri uzun bir süre tok tutacaktır. Özelli...

Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebildiği gibi, piyaz yapılarak yemeklerin ...

Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan, ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağını...

Etli Lahana Sarması

Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsin...

Etli Enginar

Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklaması bazı kişileri biraz düşündürebilir. Ancak enginarı son derece kolay bir şe...

Etli Biber Dolması

Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor.  Yani zeytinyağlı dolma yapark...

Etli Mantar Sote

Etli mantar sote, sevdiklerinize pilavla birlikte ikram edilecek güzel bir yemek tarifidir. Ayrıca düşük kalorisi ve besleyici özellikleri ile sağlıklı beslenmenize katkıda bulunacaktır. İçeriğinde bulunan tansiyonun düşmesine ve ...

Etli Kereviz Yemeği

Etli kereviz yemeği, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İştah açıcı bir sebze olan kereviz, mideyi güçlendiren, sindirime yardımcı, kanı temizleyen, cilde ve karaciğere iyi gelen özellikleriyle uzmanlar tarafından t...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

et yemekleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Aralık - 2017