Etli Sarma



Etli sarma, mutfağımızın en güzel yemekleri arasında yer almaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesinin keyifli olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bu yemeği ağzınızın tadıyla yemeği isterseniz, mutlaka sarma yaparken kullanacağınız yaprakların kart olmamasına ve ince olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse sultaniye üzüm yaprağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Etli sarma yapacağınız için, çok büyük yapraklar yerine orta boy olanları tercih edin. Zeytinyağlı sarmalarda büyük boy yaprak kullanabilirsiniz. Taze yaprak kullanacaksanız, daha keyifli bir sarma yiyeceğinizi söyleyebiliriz. Ama kış aylarında mecburen salamura yaprakları kullanmak zorunda kalacaksınız. Bu durumda sarmanızın tuzlu olmaması için, bir gece önceden yaprakları suyun içinde bekletmelisiniz. Böylece salamura yapılırken yapraklara konulan tuz arınmış olacak.

Etli sarma için gerekli olan malzemeler

  • 500 gram taze ya da salamura asma yaprağı
  • 350-400 gram dana kıyması
  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yeteri kadar tuz, karabiber
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • Arzu edilirse nane

Pişirmek için malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Etli sarma yapımı

Sarmamızı hazırlamaya önce yapraklarımızı hazırlamakla başlayalım. Salamura yaprak kullanıyorsanız, geceden suda bekletmeniz gerekiyor. Taze yapraklarda bunu yapmanız gerekmez. Yaprakları güzelce yıkayın. Tencerede kaynayan suyun içinde yaprakları 5-8 dakika kadar kaynatın.

Etli Sarma

Daha sonra yaprakları bir süzgecin içine alın. Yaprakların suları süzülürken, bizde iç harcını hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları incecik yemeklik doğrayalım. İçine maydanoz ve dere otunu ayıklayarak, ince bir şekilde kıyalım. Domatesleri malzemenin içine rendeleyelim. Malzemenin içine domates salçasını, biber salçasını koyalım. Tuzu, karabiberi ve arzu edilirse biraz naneyi ilave edelim. Sarımsağı da incecik doğrayalım. İçine pirincimizi yıkayarak koyalım. Etli sarma sararken pirinci az koyuyoruz. Sarmaları yerken etin lezzetini hissetmeliyiz. Pirinci koyduktan sonra sızma zeytinyağını ve dana kıymamızı malzemelerle buluşturalım. Tüm malzemeyi iyice karıştıralım. İçine biraz su ilave edelim ki, sarma harımız kuru olmasın. Şimdi yaprakları önümüze alalım. Yaprakların saplarını keselim. Damarlı olan kısmı iç tarafa gelecek şekilde sarmaya başlayalım. Her yaprağın içine yaklaşık olarak 1,5 çay kaşığı iç harcımızdan koyalım. Sardığımız sarmalar tek lokmalık olacak şekilde sarılmalıdır. Öyle zeytinyağlı yaprak sarması sarar gibi ince uzun sarmayın. Uygun boydaki bir tencerenin içine sarmaları yerleştirelim. Sarma tencereniz fazla derin olmasın. Tüm yaprakları sarıp bitirdikten sonra, üzerine dökeceğimiz sosu hazırlayalım. Bir tavada sızma zeytin yağını kızdıralım. İçine domates ve biber salçasını koyalım. Hafif kavurduktan sonra, biraz sıcak su ilave edelim. Bunu yaprak sarmalarının üzerine dökelim. Suyun yaprakların üzerine kadar çıkmasına dikkat edin. En son olarak tencerenin ağzına uygun boyda bir tabağı üzerine kapatın. Bunu sarmaların pişerken dağılmaması için yapıyoruz. Şimdi tencereyi ateşin üzerine koyarak, kısık ateşte sarmamızı pişiriyoruz. Yemeğimiz piştikten sonra yanında sarımsaklı ya da normal yoğurtla birlikte konuklarımıza sıcak olarak servis edebiliriz.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 31.03.2014 00:40:35





Etli Sarma Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Etli Sarma"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Etli Kabak Dolması

Etli kabak dolması, kabak sebzesi ile yapılan sevilen yemek türlerinden biridir. Kabak lif oranı yüksek, kolay sindirilebilen bir sebze olduğundan, herkese tavsiye edebiliriz. Vitaminler ve mineraller açısından zengin, kabızlığa i...

Etli Bamya

Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylarında da tüketmek isterseniz, yaz aylarında buzdolabında dondurucuda saklayabilir...

Etli Nohut

Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da , günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Bu nedenle sizleri uzun bir süre tok tutacaktır. Özelli...

Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebildiği gibi, piyaz yapılarak yemeklerin ...

Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan, ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağını...

Etli Lahana Sarması

Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsin...

Etli Enginar

Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklaması bazı kişileri biraz düşündürebilir. Ancak enginarı son derece kolay bir şe...

Etli Biber Dolması

Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor.  Yani zeytinyağlı dolma yapark...

Etli Mantar Sote

Etli mantar sote, sevdiklerinize pilavla birlikte ikram edilecek güzel bir yemek tarifidir. Ayrıca düşük kalorisi ve besleyici özellikleri ile sağlıklı beslenmenize katkıda bulunacaktır. İçeriğinde bulunan tansiyonun düşmesine ve ...

Etli Kereviz Yemeği

Etli kereviz yemeği, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İştah açıcı bir sebze olan kereviz, mideyi güçlendiren, sindirime yardımcı, kanı temizleyen, cilde ve karaciğere iyi gelen özellikleriyle uzmanlar tarafından t...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

et yemekleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Aralık - 2017