Et Yemekleri



Et yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde pişirilmektedir. Genellikle ana yemek olarak sunulan yemekler, özenle hazırlanmaktadır. Yöresel olarak insanların damak lezzetini taşıyan et yemekleri, dengeli beslenme açısından son derece önemlidir. Bu yemekleri doğru pişirmek, içeriğinde bulunan mineral ve vitaminlerden, etin proteininden yeteri kadar fayda sağlamak için gereklidir.

Et yemekleri pişirilirken nelere dikkat edilmelidir?

Yemeğin içinde kullanılan etin yumuşaklığı, etin elde edildiği hayvanın yağ ve kas dokusuna, yaşına, etin kesimden sonra dinlendirilmesine göre farklılık gösterebilir. Eğer hayvan yeterince beslenmemişse, yemekte kullanacağınız et sert olacaktır. Yemek pişirirken kullanacağınız etlerde, hayvanın farklı yerlerinden elde edilmesine göre farklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. İyi beslenen bir hayvanın eti yağlı olurken, yaşı fazla olan hayvanın etindeki yağ oranı azalır. Etin yağ oranının fazla olması yumuşaklığına katkı sağlar. Ette bulunan kılcal yağ damarları ne kadar fazlaysa, bu etle pişirilen yemekler daha lezzetli olur. Et yemeği yapılırken, etin içindeki bağ dokusu ve etin çeşidine göre uygulanan pişirme yöntemi, etin daha lezzetli olmasına katkı sağlar. Yemeğin içine konacak etin kesinlikle dövdürülmemesi ve oda sıcaklığında olması gerekir. Oda sıcaklığında olan et, kendine has olan yumuşaklığına kavuşur. Et oda sıcaklığına gelirken, biraz riviera zeytinyağı kullanarak yağlayabilirsiniz. Eti pişirirken sızma zeytinyağı kullanılmasına rağmen, bu aşamada sızma zeytinyağı kullanmayın. Sızma zeytinyağı düşük yanma derecesi ile pişmesine kadar geçen sürede ete zarar verecektir. Eti pişerken ilk aşamada yaklaşık olarak bir dakika yüksek ısıda tutup, kendi suyunu kaybetmesine engel olmak gerekir. Bundan sonra düşük ısıda pişirmeye devam etmelisiniz. Et yemekleri çok sıkışık halde pişirilmemelidir. Sıkışık pişirilen etler daha fazla su salacaktır. Et yemeklerinin pişirilmesinde en önemli husus, ette bulunan suyun dışarıya çıkarılmamasıdır. Bu yüzden pişirme sırasında, etler çatal gibi malzemelerle delinmemelidir.

Et yemekleri yapılırken hangi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır?

  • Kuru ısıyla pişirilmesi uygun olan etler: İçeriğinde bağ dokusu oranı az olan etler bu şekilde pişirilmelidir. Fırın rosto ve ızgara et yemekleri bu yöntem kullanılarak pişirilmelidir. Etlerde bağ dokusu fazlaysa, bu etleri kıyma haline getirerek, köfte halinde et yemeklerinde kullanılmalı ve kuru ısıyla pişirilmesi gerekir. Izgara yapılan et yemeklerine fazla ısı verilmemelidir. Etler bir dakika kadar yüksek ısıda tutulmalı ve hemen ısı düşürülmelidir. Sürekli yüksek ısıda pişirilen etlerin, hızla sertleşerek içi kısımları çiğ kalmaktadır. Ayrıca devamlı yüksek ateşte tutulan etlerde, protein kaybı meydana geliyor.
  • Nemli ısıyla pişirilmesi uygun olan etler: Etlerin bağ dokusu fazlaysa, kıyma yapma dışında bu yöntem kullanılarak pişirilmesi gerekir. Parça etler ve kuşbaşı etler bu yöntem kullanılarak, az su ilavesiyle kebap, biftek, pirzola gibi et yemekleri pişirilebilir.
  • Yağda kızartma yöntemiyle pişirilmesi gereken etler: Bu yöntem sağlığımız açısından uygun olmasa da, etin kıyma yapılmasıyla hazırlanan köftelerin pişirilmesinde kullanılabilir. Kullanılan yöntemde yağın kızgın olması halinde etin dış tarafı katılaştığından, iç kısmına yeteri kadar ısı gitmez.
    Et Yemekleri

    Bu nedenle etin pişmeyeceğini ve çiğ kalacağını söyleyebiliriz. Aynı zamanda etin dışının yanmasından dolayı, kanserojen etkiler oluşur. Pişirme sırasında az yağ kullanılırsa, pişirilen et daha fazla yağ çekecektir.

Et yemekleri örnekleri

Kırmızı biberli et sote

Akşam yemeği menünüzü renklendirecek olan tarifimiz, pilav ve ayranla birlikte tüketilebilir. Yapımı kolay ve pratik bir et yemeğidir.

Kırmızı biberli et sote malzemeleri

  • 500 gram kuşbaşı dana eti
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yeteri kadar kırmızı pul biber, tuz, karabiber, kimyon
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

Kırmızı biberli et sote yapımı

Küçük doğranmış dana kuşbaşı etleri bir tavanın içinde sızma zeytinyağı ile yüksek ateşte bir dakika kadar kavuralım. Daha sonra ateşin altını kısarak, içine yarım su bardağı sıcak su koyup, pişmesini sağlayın. Suyunu çeken ve pişen etlerin yanına piyazlık doğradığınız kuru soğanı, jülyen doğranmış kırmızı biberi ve domates salçasını ilave ederek, kavurmaya devam edin. Malzemelerin içine tuzu ve baharatları en son ilave edin. Yemeği sıcak olarak, pilav ve ayran ikilisiyle birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Et yahni

Bu yemeği özel konuklarınızla birlikte paylaşabilirsiniz. Bu et yemeği de pilavla birlikte servis edilebilir. 

Et yahni malzemeleri

  • 500 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 200 gram yahnilik soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Yeterince tuz, kimyon ve karabiber

Et yahni yapımı

Tavanın içine koyduğunuz sıvı yağı kızdırarak, içine kuzu kuşbaşı etlerini koyun. Yüksek ateşte etleri döndürerek, ateşin altını kısın. Etin kendi suyunda pişmesini sağlayın. Etler suyunu çekince, ayıkladığınız yahnilik soğanları içine atın. Bunları birlikte biraz daha kavurduktan sonra, domates salçasını ve baharatları ilave edelim. İçine çok az sıcak su koyarak, yemeğin pişmesini bekleyelim. Yemeğe en son tuzunu ilave edip, ateşi kapatalım. Et yahniyi sıcak olarak, yanında pilavla konuklarınıza servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kiremitte köfte

Bu et yemeği kolayca hazırlayabileceğiniz bir tariftir. Fırında pişirildiğinden, yemeklerinizde sizlere lezzetiyle eşlik edecektir.

Kiremitte köfte malzemeleri

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 1 çay bardağı kurutulmuş ekmek içi
  • 1 adet kuru soğan
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 100 gram kaşar peyniri

Kiremitte köfte yapımı

Köfte malzemelerini bir kabın içinde iyice yoğurun. Köfte hazırlanırken harcın yoğurulması son derece önemlidir. Bu aşamayı biraz uzun tutmanızı tavsiye ederiz. Köfte harcından hazırlayacağınız köfteleri tavanın içinde hafifçe kızartın. Kiremitin içine koyduğunuz köftelerin üzerine, baharatlar, kuru soğan, domates ve biberle hazırladığınız sosu dökün. Üzerine kaşar peyniri rendesini serpiştirin. 200 derecede ısıtılan fırının içinde köfteleriniz kızarana kadar pişirin. Ardından kiremitte köfte yemeğini sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 31.03.2014 00:38:04





Et Yemekleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Et Yemekleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Etli Kabak Dolması

Etli kabak dolması, kabak sebzesi ile yapılan sevilen yemek türlerinden biridir. Kabak lif oranı yüksek, kolay sindirilebilen bir sebze olduğundan, herkese tavsiye edebiliriz. Vitaminler ve mineraller açısından zengin, kabızlığa i...

Etli Bamya

Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış aylarında da tüketmek isterseniz, yaz aylarında buzdolabında dondurucuda saklayabilir...

Etli Nohut

Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da , günlük ihtiyacınızın yarısını karşılayabilir. Bu nedenle sizleri uzun bir süre tok tutacaktır. Özelli...

Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeytinyağlı ve etli yemek olarak tüketilebildiği gibi, piyaz yapılarak yemeklerin ...

Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan, ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağını...

Etli Lahana Sarması

Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da, yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsin...

Etli Enginar

Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklaması bazı kişileri biraz düşündürebilir. Ancak enginarı son derece kolay bir şe...

Etli Biber Dolması

Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor.  Yani zeytinyağlı dolma yapark...

Etli Mantar Sote

Etli mantar sote, sevdiklerinize pilavla birlikte ikram edilecek güzel bir yemek tarifidir. Ayrıca düşük kalorisi ve besleyici özellikleri ile sağlıklı beslenmenize katkıda bulunacaktır. İçeriğinde bulunan tansiyonun düşmesine ve ...

Etli Kereviz Yemeği

Etli kereviz yemeği, kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İştah açıcı bir sebze olan kereviz, mideyi güçlendiren, sindirime yardımcı, kanı temizleyen, cilde ve karaciğere iyi gelen özellikleriyle uzmanlar tarafından t...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

et yemekleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Aralık - 2017